За демаркацията и синтеза между политическата икономия и икономикса - Беев, Ивайло (Научни трудове, 2018)
В края на XIX в. класиците политикономисти започват да определят политическата икономия с нов термин – „Икономикс“, но паралелно с това, започва надграждане на съдържанието на нововъведения термин. Последното резултира в „нова“ наука за „икономиката“, т.е. става очевидно, че в съвременността синонимизирането на „политическата икономия“ с „икономикс“ не е легитимно.С настоящото изследване авторът няма за цел да проведе пълно разграничаване между политическата икономия и икономикса, а да маркира още еднасъществена разграничителна линия между тези две науки за икономиката, както и да отговори на въпросадали и при какви условия може да се говори за синтез между тях.