Турция – между силата и уязвимостта - Ралчев, Пламен (Научни трудове, 2018)
Статията анализира хипотезата за евентуална дестабилизация на Турция в резултат на вътрешните трансформационни процеси в страната и „претоварването“ ? с ангажименти навън, особено военните ? операции на сирийска територия. При управлението на президента Ердоган Турция трайно започна да играе нова роля в регионален план. Тя се позиционира вече не като периферна, гравитираща към Запада държава, а като централна държава със собствена тежест.В методологично отношение в статията са приложени анализ на събития и анализ на случаи, сравнителен и критичен анализ на икономически и финансови данни от официални и специализирани източници. В първата част е направен политически обзор и оценка на поведението на Турция и претенциите ? за сила, а втората част представя обзор на проблемите в турската икономика и прогноза за задълбочаването им.