Ефективно управление на разходите в здравеопазването - Лазаров, Лъчезар (Научни трудове, 2018)
Статията има за цел да представи голямото значение на разходите за здравеопазване и да акцентира върху ефективното им разходване, като един от главните инструменти за постигане на баланс и справедливост в системата на здравеопазване в България. Задачите за постигане на целта са свързани с представянето на здравно-демографски показатели на редица европейски страни включително и България, и изразходваните средства за здраве. Изследвания период е 20 г. от 1995 – до 2014 г. За постигането на целта се прилагат сравнително съпоставителен анализ. Получените резултати дават възможност за вземане на адекватни и навременни управленски решения в сферата на здравеопазването.