Програмно бюджетиране и управление на бюджета на местно ниво - Илиев, Ивайло (Научни трудове, 2018)
Управлението на бюджета на местно ниво е ключов инструмент за постигането на предварително зададените цели на общините. Справедливо изготвеният бюджет помага за подобряване на средата за живеене на гражданите. Съставянето и изпълнението на бюджетите за програмите на местно ниво има своите особености. Програмният бюджет позволява да се направи връзката между вложени ресурси – постигнати резултати и да бъде оценена ефикасността на изпълнението. Оптимизирането на финансовото управление на местно ниво може да предполага използването на различни мерки. Общинската администрация има активната роля в процесите на програмно бюджетиране. Управлението на бюджетите на програмите на местно ниво е обект на развитие и е необходимо да обхваща новите тенденции за управление.