Аспекти на анализ на активите на строителните компании в България за периода 2012 – 2015 г. - Игнатова, Николинка (Научни трудове, 2018)
В статията се анализират и сравняват показателите, които характеризират състоянието и динамиката на активите в строителните компании. Обект на изследването са строителните компании „Водстрой 98“ АД и „Трейс Груп Холд” АД. Предмет на изследването са показателите – осигуреност с нетекущи и текущи активи, състав и структура на дълготрайните и краткотрайните активи, използване и ефективност на нетекущите и текущите активи. Изследвани са показателите за ангажираност с нетекущите материални активи; ефективността, определена на база нетекущи и текущи материални активи; оборот и кръгооборот на материалните запаси; ефективност и рентабилност от използването на активите и други. Целта е да се разкрият силните и слабите страни в управлението на активите и да се очертаят насоките за тяхното подобряване. Приложени са сравнителният метод, индексният метод, метод на прирастите, корелационно-регресионният анализ и др. Времевият период на изследването е от 2012 до 2015 г.