Динамика на основни показатели за висшето образование в България и страните от Европейския съюз за периода 2003-2016 г. - Тошева, Екатерина (Научни трудове, 2018)
В студията е изследвана динамиката по години за периода 2003 – 2016г.на основни показатели за висшето образование общо за Европейския съюз и поотделно за страните членки. Анализирани са основните различия в равнищата и динамиката на броя и на относителния дял на студентите, на дела на лицата с висше образование и на показатели за финансиране на висшето образование. Направен е и сравнителен анализ на тези показатели по пол и по област на знанието. Държавите от ЕС са класифицирани в хомогенни групи чрез клъстерен анализ на база на стойностите на четири избрани показателя в началото и в края на изследвания период. Анализирани са настъпилите изменения в групите. Въпреки че по дял на студентите и другите изследвани показатели България достига средните европейски равнища, разходите за висше образование у нас са едни от най ниските в ЕС. Резултатите от клъстерния анализ потвърждават тенденцията към изоставане на България и Румъния по отношение на публичните разходи за висше образования като дял от БВП и БВП на глава от населението спрямо средните равнища за ЕС.