Преходът в България в колективната памет на посткомунистическите поколения - Симеонова, Елена (Научни трудове, 2019)
Статията представя резултатите от типологично изследване на колективната памет относно прехода в България след 1989 г., което се провежда от 2008 г. сред студенти от УНСС. Основната цел е да се анализира как се променят спомените за близкото минало в съзнанието на младите поколения. Търси се отговор на въпроса на какво се дължи колективната амнезия за ключови събития и личности от времето на прехода.