(Бивша Югославска) Република Северна Македония на кръстопът в търсене на идентичност(и) - Винаров, Иван (Научни трудове, 2019)
Целта на това изследване е поставянето на актуалните въпроси относно идентичността на македонците. За нейното реализиране се изяснява същността на термина "идентичност" и процеса на социално инженерство в Македония. Използват се още контент анализ на медийна информация и статистически данни от индекси на международни организации. Основният извод е, че се развива един парадоксален процес – претворяване на миналото, за да се преструктурира по друг начин бъдещето.