Образът на Балканите, конструиран в публичните изявления на Доналд Тръмп (2017-2018 г.) - Братанова, Калина (Научни трудове, 2019)
Настоящото изследване е проведено в резултат на силния академичен и научен интерес към управленския стил и риториката на президента на САЩ Доналд Тръмп, нетипични за ръководител от такъв държавнически ранг. Интересът към специфичния предмет на изследването е и актуалността на политическия дискурс и по-конкретно лингвистичните и прагматичните му аспекти в ерата на пост-истината, както и негативния образ на Балканите, конструиран в исторически аспект. Резултатите в голяма степен потвърждават изводите от предишни изследвания по отношение на външнополитическите приоритети на Доналд Тръмп. В чисто формален план, по отношение на език и речеви модели, той се различава от предшествениците си – президентите на САЩ в периода след Студената война, но в съдържателен аспект неговата политика показва приемственост, особено по отношение на Югоизточна Европа (ЮИЕ) и Балканите.