Република Македония в края на ХХ и началото на ХХI век – международното признаване и трудният път към НАТО и ЕС - Стамова, Марияна (Научни трудове, 2019)
Докато последното десетилетие на ХХ век е свързано основно с международното утвърждаване на Република Македония, то първото десетилетие на ХХI век държавата се изправя както пред тежки междунационални проблеми и противопоставяния основно между македонския и албанския етнос в страната, така и пред дилемата за по-нататъшните ? стъпки за членство в евроатлантическите структури – в ЕС и НАТО. С Охридското споразумение се създава нова конституционна концепция за едно мултиетническо общество, a албанците се превръщат в ключов институционален фактор.