Завладяване на постсоциалистическата държава: предизвикателства пред Европейската интеграция - Нончев, Андрей (Научни трудове, 2019)
В статията се разглеждат алтернативните траектории на постсоциалистическите обществени трансформации с акцент върху конкретно състояние на обществото, определено като "завладяване на държавата". Тя представя теоретичен модел на взаимодействие между публичните институции, властовите мрежи и техните рационални политически и икономически стратегии/действия за завладяване на държавата. Този модел интерпретира завладяването на държавата не като анонимен безсубектен процес, а като рационално преследване на конкретни стратегии за придобиване, концентриране и запазване на политическата и икономическа власт и извличане на икономически ползи/ренти. Прилагането на тези стратегии включва формирането и функционирането на политико-икономически властови мрежи, които се стремят да контролират ключови публични законодателни, изпълнителни и съдебни институции. Тези процеси не са случайни и спорадични отклонения, а имат систематичен характер и значителни политически, икономически и социални последици. Те представляват сериозно предизвикателство не само за постсоциалистическите страни, но и за интеграционните процеси в Европейския съюз.