Концептуални рамки и изследователски подходи към мотивацията за учене - Данаилова, Ирина (Научни трудове, 2019)
Основната цел е представяне на концепцията "мотивация за учене" и убедително демонстриране колко комплексен и значим е въпросът "какво мотивира човек да учи" и колко сложно и трудно е намирането на еднозначен отговор. Поради ограниченията за обем, основните теории са представени обобщено, с необходимия стремеж към обективност и обхватност. Проблемите с усвояването на знанията и мотивацията за учене са обект на изследователски интерес заради своята практическа и приложна значимост.