Динамика, анализ и институционална рамка на раждаемостта в България - Колева–Стефанова, Десислава (Научни трудове, 2019)
В настоящата статия е направен анализ на демографската ситуация в България и са дефинирани по-съществени проблеми, свързани с раждаемостта. Целта на изследването е въз основа на три показателя, характеризиращи раждаемостта в България, 28-те области да се групират в четири еднородни клъстера и да се определят показатели, които допринасят в най-голяма степен за формирането на групите. Въз основа на направеното изследване са формулирани препоръки, свързани със стимулиране на раждаемостта в България.