Езикът на Доналд Тръмп: дискурсно конструиране на образа на Европейския съюз в публичните изявления на президента - Ишпекова–Братанова, Калина; Мирчева, Марияна (Научни трудове, 2020)
Целта на настоящата статия е да покаже ролята, която речта на американския президент Доналд Тръмп играе за изграждане, както на неговия образ на политик, така и на неговата позиция по ключови въпроси на външната политика на страната. Предложен е кратък преглед на изследвания, фокусирани върху речевите модели и дискурсните маркери, използвани от Доналд Тръмп. Направен е кратък анализ на лексико-граматическите и стилистични особености на публичните му изказванията. Специално внимание е отделено на изявленията му по отношение на Европейския Съюз и отношенията на САЩ с европейските им партньори. Изследването е базирано на набор от медийни изяви на президента, публикувани в популярни англоезични медии, които ярко демонстрират ограничената лексика и неточна граматика, характерна за изявленията на Тръмп. Теоретико-методологичната рамка на анализа е интердисциплинарна и включва политологията, конструктивистката парадигма в теориите на международните отношения и клоновете на съвременната лингвистична наука. Особен интерес за авторите представлява анализът на дискурсните маркери в речта на Тръмп, които са не само елемент на езика, но и важен компонент на обществени взаимоотношения. Анализът разкрива популистката нагласа на Тръмп и реанражиране на някои външнополитически приоритети.