Въпроси на анализа на стопанската дейност в творчеството на проф. Димитър Добрев - Иванова, Росица (Научни трудове, 2020)
Проф. д-р Димитър Добрев е крупен български учен в областта на икономическата наука, науката за отделното стопанство, счетоводството и анализа на стопанската дейност. През 2018 година се навършват 130 години от неговото рождение. В статията се извършва задълбочено проучване на научните трудове на проф. Добрев. Поставената цел е систематизиране на научните приноси в неговото творчество и открояване на постиженията му в областта на теорията и практиката на стопанския анализ. В общ план приносните моменти в научното творчество на проф. Добрев могат да се систематизират в следните направления: изяснява всестранно въпросите за същността на стопанската дейност; разработва основните въпроси на науката за отделното стопанство и доказва по научен път необходимостта от изучаване на неговата икономика; изяснява счетоводството в неговия логически произход и историческо развитие, което му позволява да изведе и издигне теорията на счетоводството на научни основи; развива и издига теорията на балансите на научни основи; издига счетоводството като важна научна дисциплина в системата на висшето образование в България; работи за утвърждаване авторитета на счетоводните кадри в България; разработва теорията на анализа на стопанската дейност на научни основи.Обект на разглеждане в настоящата статия са вижданията и приносите в научното творчество на проф. Добрев по различни въпроси на теорията и практиката на анализа на стопанската дейност.