Ролята на обратната логистика в условията на кръгова икономика в Европейския съюз - Михова, Лиляна (Научни трудове, 2020)
В контекста на устойчиво развитие – кръговата икономика и обратната логистика са две понятия, които придобиват все по-голяма популярност и, чиято връзка не е толкова очевидна. Целта на настоящата статия е именно да покаже връзката между тях, както и да изясни същността на двете понятия. За да бъде постигнато това е направен обстоен преглед на литературата и са представени данни за степента на прилагане на екологични практики в опаковането, потреблението и рециклирането от доставчици на логистични услуги в България, получени от проведено емпирично изследване. В резултат от изследването са изведени основни понятия и е направен анализ на пропуските в изследвания. Направените изводи могат да бъдат полезни за учени, изследователи и практикуващи за по-добро разбиране на обратната логистика в екологични икономически условия и да се дадат насоки за бъдещи изследвания.