Правен режим на собствеността върху медиите в България – особености и развитие - Велева, Симона (Научни трудове, 2020)
Концентрацията и регистрационния режим на действителните собственици на медии и медийни предприятия и избрания подход от страна на законодателя при уредбата на този въпрос представлява интерес за изследване, както в сравнително правен план, спрямо други държави в Европа, така и по отношение на новата правна уредба в областта от 2018 г. Настоящият доклад цели да разгледа този проблем, като предлага критичен анализ на развитието на правната уредба в България. Посочената цел се поставя с очертаването на няколко задачи, сред които обзор на възможните подходи в различни европейски държави, анализ на действащата правна уредба в България, подробно разглеждане на новия закон и подлагането му на критичен анализ. Чрез него се стига и до представените в изследването резултати, според които се доказва, че обществените отношения, свързани със прозрачността и информирането на обществото по отношение на собствеността върху медиите в България имат нужда от по-добре систематизирана и единна уредба и координация между компетентните органи, пропорционални санкции, основани на принципите на Конституцията и гарантиращи свободата на словото като ценност. За постигането им са използвани сравнителноправният, системният и структурно-функционалният метод.