Кризисни аспекти на българската демокрация: гражданско участие и политическо представителство - Асенов, Симеон (Научни трудове, 2021)
Статията разкрива състоянието и засилващото се недоверие към демокрацията в България. Анализират се кризисните процеси в гражданското участие, партиите и политическото представителство. Идентифицира се тяхната причинно-следствена връзка и негативно отражение върху демократичния процес у нас. Предлагат се възможни насоки за смегчаване на демократичната криза и нейните прояви. В методологическо отношение статията е разработена чрез политологичен анализ, който съчетава теоретични обобщения и емпирични данни и оценки на изследваните проблеми.