Концепцията на Михаил Иванович Туган-Барановски за необходимостта от въвеждане в научен оборот на понятието „стойност“ - Найденов, Георги (Научни трудове, 2021)
Целта на изследването е да се анализира ролята на Михаил Иванович Туган-Барановски за подмяната на терминологичния апарат на политикономията, т.е. заместване на веригата понятия – „ценност“, „потребителна ценност“, „разменна ценност“, „принадена ценност“ и пр., с термините – „стойност“, „потребителна стойност“, „разменна стойност“, „принадена стойност“ и пр. За целта решихме следните задачи: показахме значението на идеята на Туган-Барановски, че освен категорията ценност, в руската политическа икономия трябва да се използва и категорията „стойност“; изследвахме теорията за стойността на Туган-Барановски и теорията на Маркс за ценността; разгледахме критиката на Туган-Барановски на марксовата теория за принадената ценност. Методологична основа на изследването е материалистичното разбиране на историческия процес. Резултатите са – „събуждане“ на научното съзнание на икономистите за необходимостта от възстановяване на континуитета на икономическата наука. Заключението е, че идеята на Барановски понятието стойност да се използва не само за ежедневна употреба, но и като икономическа категория, заимствана от Ленин, е съществен елемент за изцяло подменяне на категориалния апарат на политикономията.