Добри практики за устойчиво потребление на храни и за намаляване на хранителните отпадъци в България - Василева, Елка; Стефанов, Стилян; Типова, Нина; Иванова, Даниела (Научни трудове, 2022)
Настоящето изследване се насочва към една малко изследвана област в българския контекст – устойчивото потребление на храни. Студията има за цел да картографира добрите практики в тази област в България. Приложен е методът „Картографиране на хранителната система“ (Food System Mapping) за събиране на информация за добрите практики, като са спазени изискванията за подходящ избор на участници и за визуално и интерактивно представяне на споделената информация. Картографирането е осъществено по време на дискусия с 41 представители на заинтересованите страни от налагането на устойчиви модели на потребление на храни в страната, разпределени в 7 групи. След анализ на съдържанието (контент анализ) отговорите на участниците в дискусията са кодирани, категоризирани и позиционирани на съответните етапи. Получените резултати са валидирани от петима експерти в тази област. Направена е дискусия на идентифицираните добри практики по отношение на позицията им на съответния етап от устойчивата агрохранителна верига: устойчиво производство на храни; устойчива преработка и дистрибуция на храни; устойчиво потребление на храни и предотвратяване на разхищението и отпадъците от храни. Също така е разкрита ролята на заинтересованите страни за устойчивото потребление на храни и за намаляване на хранителните отпадъци в България по устойчивата агрохранителна верига. В заключение е подчертана необходимостта от промяна, както на бизнес моделите на производство, преработка, дистрибуция, търговия, така и от налагане и разпространение на идентифицираните добри практики за промяна на потребителското поведение и предотвратяване на разхищението и отпадъците от храни.