Перспективи пред европейската демокрация след Лисабонския договор – паневропейски инструменти по съвещателна и демокрация на участието в ЕС - Панайотова, Моника (Научни трудове, 2022)
Разработка цели да постави фокус върху уникалната същност на ЕС като организация – sui generis и първата транснационална демокрация в света. Изследва появата на паневропейските инструменти по съвещателна и демокрация на участието >появата на паневропейските инструменти за съвещателна и демократична участието , а именно: Конференцията за бъдещето на Европа и Европейската гражданска инициатива, както и идеите за транснационални листи и системата за "Spitzenkandidaten", демонстрирайки еволюцията на демократичния процес в ЕС след Лисабонския договор и потенциала за неговата модернизация в рамките на Договорите. В контекста на предстоящите европейски избори 2024 г. се напомня, че демокрацията почива върху съпричастността на гражданите и способността на политиците >политицитея да чуват "vox populi", показвайки им, че тяхното мнение има значение.