Предизвикателства пред лидерската позиция на Европейския съюз в световната търговия - Моралийска, Моника (Научни трудове, 2022)
Целта на статията е да определи дали ЕС e >е световна търговска сила, както и какви са предизвикателствата за запазване на позицията му в световната търговия в бъдеще. Приложената методология включва: анализ на статистически данни, дескриптивен анализ, сравнителен анализ, SWOT анализ, индукция и дедукция. Резултатът показва, че ЕС представлява търговска сила в световен мащаб и че той се възползва от нея както за икономически ползи, така и за въздействие върху търговските си партньори в области като социални права и устойчиво развитие. Тя зависи от сътрудничеството на ЕС с ключови партньори, както и от обвързването на търговската политика с новите предизвикателства.