(untitled) (Научни трудове, 2023)
В съвременната икономическа обстановка, характеризираща се с растяща сложност на икономическите транзакции, структурни промени в глобалната икономика и навлизането и все по-широкото използване на информационните и комуникационни технологии водят до чувствителен ръст на операционния риск. Тъй като това е тенденция, която ще се ускорява през следващите години, в статията се застъпва твърдението, че от съществено значение за банките е да имат разработени адекватни процедури за неговото идентифициране, анализ, оценка, мониторинг и контрол с цел определяне на икономическия капитал, осигуряващ защита срещу рисковете, на които е изложена финансовата институция.