Аналитичен поглед върху професионалната характеристика и качества на съвременния счетоводител - Атанасов, Атанас (Научни трудове, 2023)
В статията се очертава и аргументира обществената отговорност и значимост на счетоводната професия. Акцентира се върху обхвата от професионални компетенции и морално-етични качества, които са необходими за пълноценното осъществяване на счетоводните дейности и услуги. В заключение от направеното изследване се обобщава, че очертаните особености предопределят безспорно важната и многофункционална роля на професионалната позиция „счетоводител“.