Възможности и предизвикателства за развитието на съвкупността на системите за управленски контрол - Ангелова–Станимирова, Антоанета (Научни трудове, 2023)
Настоящата статия има за цел да представи възможностите и предизвикателствата пред развитието на съвкупността на системите за управленски контрол. Направен е аналитичен преглед на научната литература относно същността и особеностите на системите за управленски контрол и съвкупността на тези системи, тяхното място и роля в организацията. Прегледът се базира на публикации, индексирани в световните бази данни ACM Digital Library, Elsevier, Scopus и Google Scholar. Инструментариумът на изследването обхваща методите на индукция и дедукция, в т.ч. анализ, синтез и обобщения. Резултатите от прегледа на концепциите за системите за управленски контрол дават основание да се направи заключението, че съвкупността от тези системи се нуждае от осъвременяване чрез интегриране на допълнителни елементи в състава ?. Като основни посоки на осъвременяване и разширение се очертават: проследяването на различни психологически аспекти на служителите, изграждането на постоянни комуникационни канали и разработването на методика за управление на съвкупността от системите за управленски контрол.