Дигитализацията на ритейл бизнеса с хранителни стоки и промяната в онлайн пазаруването - Петрова, Симеонка (Научни трудове, 2023)
Основната цел на изследването е да се интерпретират концептуални идеи за дигитализацията на ритейл бизнеса с хранителни стоки, като се отчита промяната в потребителското поведение относно онлайн пазаруването и на тази база да се очертаят проявяващите се зависимости. Поставените изследователски задачи съответстват на целта. Измерването на проявяващите се зависимости се постига чрез метода на линейната регресия и корелация. Респонденти в изследването са физически лица от 27-те държави членки на Европейския съюз. Данните за техните бюджети са за периода 2016 – 2021 г. Получените резултати позволяват оценяване влиянието на дигитализацията върху промяната в потребителското поведение в процеса на онлайн пазаруване на хранителни стоки.