Взаимоотношенията във веригата за доставка в омниканалния ритейлинг - Димитрова, Виолета (Научни трудове, 2023)
Омниканалната верига за доставка променя взаимоотношенията между пазарните агенти по вертикала и хоризонтала. Авторът застъпва тезата, че сътрудничеството между участниците във веригата за доставка и междуфункционалната интеграция вътре във фирмата са ключови фактори за успех на търговския бизнес в условията на дигитализация. Цел на изследването е да се направи анализ на влиянието на трансформациите в ритейлинга върху взаимоотношенията във веригата за доставка в омниканална среда. Предмет на проучване е трансформацията на бизнес моделите в търговията на дребно чрез интеграция и конвергенция на маркетингови и логистични операции, симбиоза между онлайн и офлайн продажби и създаване на омниканални модели.