Политическата опозиция: някои теоретико-методологични проблеми - Благоева, Блага (Научни трудове, 2023)
В статията се подлагат на интерпретация основните теоретични анализи на политическата опозиция на равнището на нейните дефиниране, място и роля в политическия процес. Основна цел на изследването е да систематизира основните класификации и модели на политическа опозиция в научната литература и да предложи авторска дефиниция на опозицията. На анализ и интерпретация са подложени идеите на водещи изследователи на политическата опозиция като Робърт Дал, Гита Йонеско и Изабел де Мадариага, Ленард Шапиро и Рудолф Тьокеш. Специално внимание е отделено на различните модели и типове опозиция, както и на възможните критерии за класификация на политическата опозиция. На основата на осъществения анализ, авторът прави основни изводи и обобщения, свързани с необходимостта от бъдещи теоретични анализи и емпирични изследвания на политическата опозиция.