Ролята на системата от капиталови пазари като механизъм за стабилност и икономически растеж - Апостолов, Александър (Научни трудове, 2024)
В студията се представя преглед на ключовите участници на капиталовите пазари и съпътстващите ги рискове, фокусирайки се върху редица трансмисионни механизми, устойчивостта и потенциалните рискове за финансовата стабилност. Дискутират се ключови детерминанти за развитието на съвременните капиталови пазари и тяхната връзка с икономическия растеж, с акцент върху предизвикателствата, произтичащи от взаимосвързаността между банковите институции, сектора на небанковите финансови организации и капиталовите пазари. Отделя се специално внимание на ролята и значението на държавните политики, регулаторната рамка, степента на финансова отвореност и институционалната среда в контекста на въздействието на асиметричната информация върху капиталовите пазари и нейните последици върху инвестициите, финансовите пазари и значението им за поддържане на стабилността и прозрачността на една финансова система.