Отразяване на олигополната пазарна структура при конструирането на финансов модел - Радков, Божидар (Научни трудове, 2024)
Конкретната методика за определяне на тежестите на показателите е един от основните компоненти при конструирането на всеки финансов модел. Предвид спецификите на олигополната пазарна структура е необходимо да се отрази наличието ? при конструирането на финансови модели, имащи пред себе си за задача да установят финансовото състояние на компании-олигополисти. Именно при избора на методика за определяне на тежестите на показателите в конкретен финансов модел е възможно да бъде отчетено наличието на олигополната пазарна структура. В настоящата научна публикация е представен конкретен математически модел, който отчита наличието на олигополната пазарна структура.