Управление на човешките ресурси в съдебната администрация в условията на дигитализация – управленски и правни аспекти - Димитрова, Дарина; Димитрова, Диана; Колева, Велина (Научни трудове, 2024)
Администрацията на органите на съдебната власт е съставна част от структурата на държавната администрация, но управлението на човешките ресурси конкретно в съдебната администрация е все още слабо изследвана област. Научната цел на настоящата работа е да се разгледат основни управленски и правни аспекти при управлението на човешките ресурси в съдебната администрация в условията на дигитализация. За постигане на формулираната цел в разработката се прилагат конкретни научно-изследователски подходи и методи. В теоретико-методологичен план се използват системен подход, метод на анализа и синтеза, интердисциплинарен подход, описателен метод и др. Наред с тях в емпиричен план използваме анкетното проучване, дълбочинни интервюта, участие в дискусии, контент-анализ на документи. Приложени подходи в цялостното изследване са тези на индукцията и дедукцията. В резултат на комплексния анализ се правят изводи и обобщения, както и се предлагат решения за подобряване работата на администрацията на органите на съдебната власт.