Динамика и структурни характеристики на инфлацията в България - Величков, Николай (Научни трудове, 2024)
В разработката се изследва динамиката и структурните характеристики на инфлацията в България през 2022 – 2023 г. В рамките на анализа се правят различни структурни разрези на инфлацията. Те се отнасят до декомпозиране на общия хармонизиран индекс на потребителските цени до отделни потребителски групи на различно равнище на дезагрегиране. Наред с анализа на поведението на цените на тези групи стоки и услуги във времето, се оценяват и техните приноси за общата инфлация в страната. Получените емпирични резултати показват наличие на определени специфики в протичането на инфлационния процес и структурните му характеристики. Тези особености отразяват факторна обусловеност на ценовата динамика в България през изследвания времеви период.