Парадигмален преход в общата икономическа теория (за условията на България) - Тодоров, Васил (Научни трудове, 2024)
От критиките и дискусиите, продължаващи десетилетия, и от съотнасянето на теорията към реалността следва извод: неолибералната неокласика се разминава с реалността, неадекватна е спрямо нея. Това се осъзнава във все по-висока степен и то не само в академичните среди, а и извън тях, и като резултат – налице е мащабна загуба на доверие в неолибералната неокласика и в качествата й на теория за реалната икономика. В този контекст: необходим е парадигмален преход в общата икономическа теория, който да ограничи или да преодолее доминацията на неолибералната неокласическа теория. Преходът започва. Той е по-слабо изразен в англосаксонския свят (САЩ, Великобритания) и по-осезаемо в Континентална Европа (в Германия, Франция, Русия, Австрия). Ключовата дума в него е „плурализъм“: замяна на монополната доминация на една теория (неолибералната неокласика) с плуралистичен набор от знания (в който ще участва също и неокласиката).