Рейтинги от екологичен, социален и управленски характер - Стаменова, Радостина (Научни трудове, 2024)
С разширяване на практиките за отговорно инвестиране рейтингите от екологичен, социален и управленски характер (ЕСУ рейтинги) придобиват все по-голяма популярност сред участниците на финансовите пазари. ЕСУ рейтингите намаляват информационната асиметрия, подпомагайки инвеститорите да идентифицират компании, които освен финансово кредитоспособни са също социално и екологично отговорни. От друга страна, разбирането на информацията зад крайните буквени или цифрови оценки е затруднено от липсата на съгласуваност, прозрачност и обща регулаторна рамка, което подкопава доверието в тях. Целта на тази статия е да изясни информационната стойност на ЕСУ рейтингите чрез сравнение на методологиите, скалите за оценка и пазарните практики на техните водещите доставчици.