Таргетиране на инфлацията и динамика на лихвените нива в Еврозоната - Петкова, Аника (Научни трудове, 2024)
Таргетирането на инфлацията е ключов компонент на паричната политика за повечето страни по света, тъй като основна задача на централните банки е преследването на ценова стабилност. Поддържането на определен таргет на темпа на инфлация се оказва нелека задача в условията на множество външни шокове и сравнителното бързо преминаване от неконвенционална към конвенционална парична политика в Еврозоната. Европейската централна банка, също както ФЕД и други централни банки предприемат покачване на основните си лихвени проценти в отговор на динамиката на цените на ресурсите на световните пазари и последвалия ръст в ценовото равнище. В резултат наблюдаваното покачване на инфлацията дава своето отражение върху лихвените нива, което се проектира върху макроикономическата активност, в т.ч. нивото на вътрешните инвестиции, потреблението на домакинствата, реалния БВП и други ключови променливи.