Съвременни аспекти на необслужваните кредити - Табаков, Павел (Научни трудове, 2024)
Студията има за цел да представи съвременната научна постановка за необслужваните кредити през призмата на въведените след глобалната финансова и икономическа криза регламенти и насоки за управлението им от Европейската централна банка и Европейския банков орган. Представен е подходът за изготвяне на стратегия за управление на необслужваните експозиции и оперативен план за постигането на краткосрочни количествени цели. Разгледан е съвременният модел за управление на необслужваните кредити, включващ така наречените „три линии на защита“. Детайлно е описана класификацията на необслужваните кредити съгласно насоките на Европейския банков орган (ЕБО), преструктурирането и обезценката на кредитни експозиции. Описана е методологията за отчитане на финансовите активи приложени с въведения през 2018 г. Международен стандарт за финансово отчитане 9 – Финансови инструменти и основните критерии за прилагането на определението за неизпълнение от 2021 г. Разгледани са причините довели до фалити на големи банки в САЩ и Европа през 2023 г. Чрез сравнителен анализ е изследвана динамиката на необслужваните кредити в ЕС и България.