Стратегически алтернативи пред независимите търговски обекти за бързооборотни стоки - Ангелов, Светослав; Барес, Антоанета (Научни трудове, 2025)
Традиционните търговци на бързооборотни продукти, наричани още независими търговци, се изправят пред сериозни затруднения в работата си, основно предизвикани от силната експанзия на представителите на модерната търговия. Целта на студията е по-доброто разбиране на причините за това, както и изясняване на възможностите пред тях за по-добро представяне и за предефиниране на търговското им предложение. В студията се използват статистически данни от НСИ, преглед на литература, разглеждаща формирането на различни конкурентни предимства, практически наблюдения и анализи на ИПИ. Разглежда се само търговия с физически обекти, като методът е експертен анализ, теоретичен синтез, графичен метод и наблюдения от търговската практика. Основните изводи са, че независимите търговци имат различни алтернативи за предефиниране на пазарното си присъствие, като приложат една или повече от посочените насоки.