Предизвикателства пред глобализацията в ерата на изкуствения интелект. Глобални рискове и глобални мрежови платформи. Глобално гражданство - Панайотова, Моника (Научни трудове, 2025)
Настоящата студия има за цел да представи ключови предизвикателства пред глобализацията в ерата на изкуствения интелект (ИИ), насочвайки фокуса на внимание върху съвременните многоаспектни глобални рискове, глобалните социални мрежи и платформи и значението на глобалното гражданство за тяхното преодоляване. Специфичен акцент е поставен върху нововъзникващите технологични предизвикателства в глобален план, свързани с: дезинформацията и уязвимостта на демократичните общества и системи; с нарастващия стремеж за когнитивно превъзходство; с неблагоприятните резултати от прилагането на технологии с изкуствен интелект; с глобалните мрежови платформи, придобиващи все по-голяма геополитическа тежест, поради това, че владеят и търгуват с „петрола“ на цифровата епоха, наречен – данни.Студията показва значимостта на образованието за преодоляване на тези предизвикателства чрез глобално гражданство, развитие на медийна грамотност, социални и когнитивни умения.Разкривайки възможните перспективи за деглобализация и реглобализация в епохата на изкуствения интелект, разработката отбелязва, че шансовете за цифрова свързаност, зараждане на „шеста свобода“, свързана със свободното движение на данни и положителен ефект от прилагането на ИИ са по-големи, ако все още имащите превес демократични сили в световен план реагират изпреварващо, преодолявайки риска за деглобализация, посредством многостранно сътрудничество, изграждане на стабилна нормативна база за цифрова свързаност и образование за цифрово гражданство.За целите на разработката са използвани методът на анкетното проучване чрез резултати от авторско изследване, както и методите на анализ и синтез на първични и вторични източници на информация, обобщение, индукция и дедукция.