Развитие на европейския железопътен транспорт в условията на световна здравна криза и геополитическа нестабилност - Димитров, Георги (Научни трудове, 2025)
Железопътния транспорт има изключително важна роля в транспортните системи на европейските държави, осъществявайки сухопътни превози на пътници и товари на къси, средни и дълги разстояния. В настоящата студия се анализира развитието на товарния и пътнически железопътен транспорт на по-голямата част от европейските държави. Разглеждат се тенденциите при превозените количества товари и извършената товарна превозна дейност от европейския железопътен транспорт спрямо нивото на брутния вътрешен продукт на съответните държави. При пътническия железопътен транспорт се анализират броя на превозените пътници и извършената работа спрямо числеността на населението на отделните държави. Анализираният период обхваща времето преди и след настъпването на световната здравна криза, предизвикана от COVID-19, както и започването (за първи път след Втората световна война) на военни действия на територията на Европа. Основната цел на изследването е да се проследят тенденциите при търсенето на товарни и пътнически железопътни превози на територията на Европа и да се отчете въздействието на кризата предизвикана от пандемията и геополитическата нестабилност върху железопътния транспорт на отделните европейски държави.