Данъчно облагане на напитки със съдържание на захар в страните от Европейския съюз - Николова, Величка (Научни трудове, 2025)
В настоящото изследване се разглежда приложението на една идея, която в последно време е обект на множество дискусии в сферата на данъчната система, а именно облагането на напитки, в които се съдържа добавена захар. Темата е изключително актуална с оглед възможността чрез такъв тип данъчно законодателство държавите да се опитат да противодействат срещу разпространението на едни от най-значимите заболявания, пред които е изправено човечеството. За тази цел в разработката се обосновава необходимостта от въвеждането на данъчно облагане на напитки с добавена захар, набляга се на очакваните ефекти от приложението на фискалния инструмент, а заедно с това се проследяват и спецификите при облагането на продукта в рамките на страните от Европейския съюз.