Кръгова икономика в туризма – икономически предизвикателства и перспективи за устойчиво развитие - Станоева, Лили (Научни трудове, 2025)
Настоящото изследване разглежда възможностите и предизвикателствата пред внедряването на кръговата икономика в туризма, като подчертава ролята ? за устойчиво развитие, ефективно използване на ресурси и намаляване на отпадъците. Фокусът е поставен върху икономическите бариери, пред които са изправени туристическите бизнеси в България, включително финансови ограничения, липса на инфраструктура и ниско ниво на информираност. Анализира се и значението на устойчивите сертификати, като „Green Key“ и „Green Lodge“, като инструмент за насърчаване на отговорни практики. Като препоръка за бъдещи изследвания се предлага провеждането на емпирично проучване чрез полуструктурирани интервюта с представители на туристическия сектор, с цел идентифициране на реалните предизвикателства и степента на прилагане на кръгови модели в страната. Предложената методология има потенциала да подпомогне формулирането на по-ефективни политики и бизнес стратегии, съобразени с българския контекст на устойчиво развитие.