"Какво ще ни дадеш историйо …?" Съвременните дебати за паричната система на България в светлината на стопанската история - Пенчев, Пенчо (Научни трудове, 2025)
В представената статия е направена историческа реконструкция на няколко ключови момента от българската финансова история. Главният фокус на изследване е концентриран върху десетилетията преди Освобождението от османска власт, Временното руско окупационно управление и раждането на лева като българска национална валута. Основният извод е, че при създаването на българския лев тогавашният политически елит се сблъсква със сериозна парична дилема, която се състои в това дали да се избере златен или биметален стандарт. В светлината на тогавашните дадености, независимо от ограничените познания и липсата на опит, дилемата е разрешена правилно в полза на биметализма. Правилното решение в никакъв случай не е съвършено, то идва и със свои негативни характеристики.