Икономически предизвикателства при загубата на питейна вода в България - Стоянова, Десислава (Научни трудове, 2025)
Управлението на питейните води в България е един от основните приоритети на държавно и местно ниво. Целта на разработката е дефиниране на основни икономически предизвикателства чрез анализиране на загубата на питейна вода и нейното отражение върху икономиката на страната. Прилага се сравнителен и структурен анализ на подадените и фактурираните количества вода по райони за басейново управление, като се установяват загуби в диапазон 52-62% за 2023 г. Чрез направения анализ се изясняват последиците от неефективното управление на питейните води, икономическите предизвикателства от въвеждане на дигитални инструменти и тяхното отражение върху крайния потребител. За целите на анализа са използвани официални статистически данни. Представени са добри практики и основни изводи за устойчиво управление на питейните води в България.